zondag 20 juni 2010

Wreck this Journal

Iedereen kent het ondertussen al, Wreck this Journal. DE uitvinding van de eeuw. Ik heb hem gisteren eindelijk weten te bemachtigen. Een tijdje terug had ik de Engelse versie van het boek al zien liggen in de Urban Outfitters in Antwerpen. Toen was ik er al tot aangetrokken, maar heb besloten het toch niet te kopen. Tot mijn grote spijt niet lang daarna. Vermits ik Antwerpen net iets te ver vind om enkel een boek te gaan halen, had ik het plan op lange termijn geschoven. Totdat ik vernam dat de Nederlandse versie uitkwam. En nu ik wat geld over had heb ik hem meteen gekocht. Helaas niet in de originele engelse taal, maar even leuk.

Wreck-watte?
Wreck this Journal kan aanzien worden als een dagboek dat je bewust moet vernietigen. Geen mooie zinnen, geen perfecte tekeningen en het mag al helemaal geen onaangeroerd boekje worden.  

Op elke pagina staat een opdracht die je - in willekeurige volgorde - moet uitvoeren. Met nadruk op moet. Het is belangrijk dat je dit zonder nadenken doet. Zo doe je vaak dingen die je niet van jezelf verwacht. Wat toevallig net de bedoeling is. Het moet vooral geen prachtige pagina worden die piekfijn in orde is. Het boek moet afzien. Op alle mogelijke voorspelbare manieren. Zo moet je bijvoorbeeld een touw aan je boek vastbinden en ermee op wandel gaan. Of de rug van je boek breken. Dingen morsen, naaien, knippen, ... Noem maar op.

Het lijkt simpel, maar dat is het niet. We leven namelijk in een samenleving waar ongewone dingen niet toegestaan zijn. Je moet je grenzen verleggen, doorbijten, durven. Doen wat je normaal niet zou doen. Onbewust geeft het je een andere kijk op dingen, en heeft het een heel positieve impact op je leven.
"Durven is even je evenwicht verliezen, niet durven is uiteindelijk jezelf verliezen" - Søren Kierkegaard

Mijn heldin, Keri Smith
Wie de moeder van dit boek is vind ik heel belangrijk. Ze is een ware heldin! Je moet zelf wat gestoord zijn - in de zeer goede zin van het woord - om zo'n boek in elkaar te kunnen knutselen. Keri is een auteur/illustrator uit Canada die duidelijk graag zot doet. Wreck this Journal was oorspronkelijk een blog waarin ze de mensen aanspoorde om een dagboek bij te houden waarin ze verschillende opdrachten uitvoerden. Je mocht ermee doen wat je wilde, zolang het boek maar versleet. Ze kreeg er zoveel lovende reacties, en vooral veel vragen van dat ze besloot er een boek van te maken. En zo werd in 2007 dit schatje (voorlopig toch nog) geboren.
Ik ben haar heel dankbaar.

Mijn 'Wreck this Journal' is, zoals je ziet, nog spiksplinternieuw. Tijd dus om daar verandering in te brengen. Ik ga me eens goed uitleven (:. Kayaaaaa!

En om degenen die het boek nog niet hebben jaloers te maken, ga ik foto's van mijn opdrachten op Flickr plaatsen. Wie er dan niet voor valt is een saaie snottebel.

4 opmerkingen:

 1. Jaaaaaa je moet de foto's van je opdrachten zeker laten zien :D Superleuk zoiets!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ken het niet, wat is het?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Sorry, ik zie nu pas dat er een 'meer lezen' pagina is haha! Cool!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Oei, ik zie nog maar 2 fotootjes... Ligt het stil? Of geraakt het niet op het net?

  BeantwoordenVerwijderen

Voel je vrij een berichtje achter te laten!