woensdag 11 april 2012

Consuminderen


Als er iets niet zo milieuvriendelijk is, dan is het wel het aankopen van nutteloze kledij en accessoires. Ik koop verschrikkelijk veel luxeproducten, terwijl ik ze eigenlijk niet nodig heb. Mijn kast hangt vol met spullen die ik nooit draag en toch klaag ik dat ik niets heb om aan te doen. Eerstewereldproblemen, right?

En jawel, het vervaardigen van kledij heeft een enorme impact op het milieu. Bij de teelt van katoen worden enorm veel chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. En bij de verdere bewerkingen van textiel, zoals het bleken en verven, worden er nog meer schadelijke stoffen gebruikt. Voor het maken van schone kledingstukken zijn tevens grote hoeveelheden water nodig, en da's echt zonde. Maar daar stopt het nog niet. Na de afwerking van de kledij moeten die nog in ons landje terechtkomen. Want jawel, het vervaardigen van kleding vindt plaats in Aziatische landen. Die duizenden kilometers dat die prachtige kleedjes afleggen, zorgen voor een enorme ecologische voetafdruk. Om dan nog maar te zwijgen over de erbarmelijke arbeidsomstandigheden. We staan er niet vaak genoeg bij stil!

Omdat ik zoveel materiaal in mijn kast heb hangen dat mijn ecologische voetafdruk alleen maar vergroot heeft en ik er helemaal niets mee aanvang, is het tijd om daar eens verandering in te brengen. Neen, ik ga mijn schone kledingstukken en accessoires niet wegsmijten en vervangen door milieuvriendelijke varianten (al zou dat misschien de beste oplossing kunnen zijn). Ik ga ze dragen. Want ik hou nu eenmaal van elk kledingstuk dat ik koop. En om mezelf de kans te geven om nieuwe ontdekkingen te doen in die grote kleerkast van mij, ga ik de komende maanden mijn aankopen drastisch verminderen. Jawel, je leest het goed. Ik ga zo goed als niets meer kopen. Elisse en  Kelly doen er al aan mee en slagen er klaarblijkelijk goed in. Ik kan me al voorstellen wat jullie denken: "Is die zot? Die gaat dat nooit kunnen, die addict."

En toch ga ik het doen. Ik ga 'consuminderen', namelijk minder consumeren. Om het voor mezelf niet te onmenselijk te maken en de afkickverschijnselen zoveel mogelijk trachten te beperken - weeral die eerstewereldproblemen - ga ik een aantal regels opstellen:

1. Twee stuks per maand kopen toegelaten. Enkel indien écht nodig of gewoon té mooi.
2. Zelfmaak toegestaan. Enkel indien stofke tweedehands gekocht of gekregen! Anders valt het onder punt 1.
3. Tweedehands en recykleren toegestaan. Aangezien die producten geen 'nieuwe' materialen nodig hadden om te worden geproduceerd, want ze zijn al oud en duizend jaar geleden gemaakt.
5. Kledij lenen van vriendinnen en ruilen toegestaan.

Bekijk het filmpje van Green Jeans waarin het productieproces van een jeansbroek wordt uitgebeeld.

 
Ik besef dat dit heel erg moeilijk gaat zijn voor mij, maar alles voor het milieu! En daardoor kan ik eindelijk eens wat sparen. Twee vliegen in één klap. Om te bewijzen dat ik me hier flink aan blijf houden, zal ik elke maand bewijsmateriaal met jullie delen.

~~

4 opmerkingen:

 1. Goed zo! Ik heb in maart zelfs niks nieuws gekocht (van kledij). Gewoon geen behoefte aan. Ik heb het er gemakkelijker mee dan ik had gedacht. Wel iets via een Etsy shop, maar dat zal ik binnenkort nog delen op mijn blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Goed bezig! Ik heb zelf de laatste tijd minder te besteden, en op eens merk ik dat ik ook best zonder uitbundig shoppen kan. Ik heb misschien 3 shirtjes gekocht sinds december, (o ja en een jurkje) en wow, ik merk dat ik nog steeds in leven ben....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb zo'n beetje een jaar al geen nieuwe kledij meer gekocht (denk ik), en nee het is totaal niet moeilijk (oei wel een nieuwe winterjas, na 6 jaar). Zoveel heb je niet nodig om goed voor de dag te komen. Er zijn zoveel leukere dingen te doen dan winkelen! Tegenwoordig begin ik mij zelfs een beetje te ergeren aan mensen die constant nieuwe dingen kopen (zeker op modeblogs), maar dat is weer een beetje negatief.
  Het gaat je lukken, zelfs 2 stuks per maand is veel: 24 stuks per jaar --> is dat nodig? (of sla ik een beetje door ;) ). Veel plezier met het ontdekken van mooie dingen in je eigen kast!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Tof da je hier over blogt! Ik koop sowieso niet zoveel kleren, eigenlijk enkel in de solden en occasioneel iets in de tweedehandswinkel, dus ik ben ervan overtuigd dat jij het ook kan ;) Succes!

  BeantwoordenVerwijderen

Voel je vrij een berichtje achter te laten!