vrijdag 6 september 2013

Twijfels, twijfels


Twijfels, twijfels. Zo kan je mij op dit moment wel omschrijven. In september studeer ik na lang wachten eindelijk af. Ik kan niet wachten op dat ene moment waarop ik mijn diploma in handen krijg. Er zal zo'n grote last van mijn schouders vallen. Trots zal ik wel zijn op wat ik heb bereikt, maar tijdens mijn studie ontdekte ik jammer genoeg dat ik niet wil gaan leven als een journaliste. Het is een verdomd zware weg geweest en mijn sociaal en persoonlijk leven heeft er een serieuze dip door gekend.

Ik heb mezelf en mijn noden leren kennen, maar ben anderzijds mezelf ook uit het oog verloren. Wat wil ik nu eigenlijk doen in mijn leven? Toch gaan verder studeren (iets wat ik overigens écht nooit graag deed en ook niet goed in ben - leren)? Of de zoektocht naar mezelf aangaan voordat ik 30 ben en spijt heb van mijn 'verloren' jaren? 24 jaar op de schoolbanken is voor mij al veel te veel geweest. Maar toch wil ik ergens stiekem toch een beetje verder gaan studeren.

Twijfels, twijfels. Spijt van mijn studie heb ik zeker niet. Dit was mijn einddoel, en ik heb er vreselijk lang op moeten wachten en hard voor moeten werken. Maar de weg erna was altijd een groot vraagteken. En aan dat groot vraagteken ben ik nu beland...

En dat vraagteken uit zich duidelijk ook in mijn blogleven. Ik ben geen grote gekende blogster. En met mijn handjevol volgers had ik vaak het gevoel dat mijn blog gewoonweg niet interessant genoeg is. Dat kwam door mijn studie, mijn gemoedstoestand en mijn creativiteit die daaronder heeft moeten lijden. Ik heb deze zomer nagedacht. Bloggen of niet? Ik ben er nog steeds niet uit, maar heb besloten om alvast dit online te plaatsen. Wat hierna volgt, zie ik nog wel. Ik weet zeker dat mijn creativiteit stilletjes aan terug zal opdagen. Forceren wil ik het in ieder geval niet.

Die twijfels, het zijn toch vieze demonen.


~♥~

8 opmerkingen:

 1. Ik wens je veel succes met keuzes te maken. Het is allemaal niet gemakkelijk. Voor mij was verder studeren ook een echte lijdensweg. Ik ben ook niet goed in studeren, ik heb zo vaak willen opgeven vertrekken, alles in de vuilbak smijten maar ik heb doorgezet. Eens ik mijn diploma had dacht, lang zal ik in deze sector niet rondzwerven, maar op de 1 of de andere manier lag het mij beter eens ik afgestudeerd was. Wie weet is dat ook het geval bij jou? Ik wens je veel succes want het is echt lastig. En denk eraan dat veel job tegenwoordige een hoger diploma vragen maar geen specifiek diploma. Ik heb collega's met heel uiteenlopende studies, of een hogere studies en dat werkt hier perfect. Op andere plekken is dat ongetwijfeld ook zo. En wat je blog betreft, sja dat zijn moeilijke keuzes, denk na waarom je het doet, voor jezelf of voor 'n ander? Ik heb ook periodes gehad waarin ik echt niet graag meer blogde, het was toen ook super druk, en ik had amper tijd voor mezelf. Nu mijn leven een beetje rustiger is vind ik het zalig, en ik merk ook dat nu ik leuker vind om te bloggen dat mijn cijfers ook de hoogte in schieten. Bon ik ben nog geen mme zsazsa maar wie weet binnen een jaar wel ;) We moeten kunnen dromen eh. Veel succes met alles! En laat vooral je kop niet hangen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is inderdaad niet makkelijk om zo'n keuzes te maken. Zelf heb ik ook het gevoel dat ik iets anders wil doen dan dat waar ik voor gestudeerd heb. Ondertussen ben ik wel aan het werk en probeer ik ondertussen te bedenken wat ik dan èigenlijk wil doen. Misschien dat ik zelf ook nog iets verder ga studeren, maar ik vind studeren eigenlijk wel leuk (ookal had ik een hekel aan de examenperiode..).
  Geef jezelf vooral de tijd om het uit te zoeken, dat hoeft daarom niet te betekenen dat je ondertussen 'niks doet'. :-)

  En bloggen, bij mij gaat dat ook bij ups en downs, maar je moet het vooral graag doen, anders is er niks aan. Ik lees jouw posts altijd met veel plezier, mocht dat iets uitmaken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat betreft het werken of studeren, neem daar je tijd voor om dat uit te zoeken. Ik wist toen ik afstudeerde héél goed wat ik wou. Ik had, net als jij, geen nood om in de journalistiek te stappen hoewel ik heel graag schreef. Mijn passie was grafisch vormgeving. Dat was duidelijk geworden. De vraag was alleen of ik dat moest verder studeren. Ik deed er al héél veel mee in mijn vrije tijd. Via via ben ik dan ook aan de slag kunnen gaan als grafisch vormgeefster. Iets helemaal anders dan waarvoor ik gestudeerd heb en iets helemaal anders dan wat er op mijn diploma staat, maar dat kan me eerlijk gezegd weinig schelen. Ik doe iets wat ik graag doe en dat is uiteindelijk het belangrijkste.

  En dat bloggen, daarmee doe je wat je wil. Voel je vooral niet verplicht om iedere week een berichtje te schrijven. Dit is jouw blog en jij doet er mee wat je wil. Je moet geen mega-bekende blogger zijn om leuke stukjes te posten. Het moet ook plezant blijven! Het is per slot van rekening een hobby! En ik sluit me aan bij Sara, ik kom hier ook altijd met heel veel plezier lezen, mocht dat iets uitmaken. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ha, alles wat ik wilde zeggen, is al gezegd :) Ik zou nog kunnen toevoegen wat mijn 'lijdensweg' al is geweest op vlak van werken, maar dat voegt nog weinig toe ;) Hoe dan ook: sommige mensen weten nog niet wat ze willen doen op hun 30e, en daar is niets mis mee. Luister anders (nog) eens naar Baz Luhrmann's Sunscreen-liedje ;) En dat bloggen: alleen doen als je er zin in hebt én er plezier/voldoening van hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ach, in het leven weet je nooit iets zeker :) gewoon de dingen doen die je graag doet. En op je 24 niet denken 'wat als ik 30 ben'. Nu leven en niet binnen 6 jaar ;) en als je het even niet meer weet is dat helemaal niet erg, iedereen heeft dat wel is. Go with the flow en je ziet wel waar je strand :D kop op hé !

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh Jessi, ik lees je berichtje nu pas. Twijfels zijn nooit leuk! Ik kan me alleen maar aansluiten bij het bovenstaande. Trouwens, een beetje aanmodderen is nooit erg hoor, ge gaat nog voor de rest van uw leven moeten werken dus een paar jaartjes langer studeren, daar kijkt niemand naar. Maar als je het niet graag doet, moet dat zeker niet! Oh, en ik kom hier ook altijd graag lezen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hey Jessi, je hebt waarschijnlijk ook evenveel mensen die enkel meelezen maar niet reageren en zich op volgend zetten, zoals ik! ik lees alles wat je schrijft ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik zit ook met die twijfels ;). Nu ja niet geheel dezelfde twijfels maar ik ben in juni dit jaar afgestudeerd, nu zo'n goeie 3 maanden dus en ik weet nog steeds niet wat ik moet doen. Ik ben vorig schooljaar op erasmus gegaan naar Spanje en had daar zo'n goede tijd dat ik graag nog eens terug wil gaan maar dit valt niet te combineren met werken. Dus twijfel ik nu ook of ik ga werken, studeren of reizen of de 3 combineren ;). Ondertussen doe ik wel hier en daar wat werkjes maar binnenkort zou ik toch een definitieve beslissing willen nemen. Dus ik begrijp wel een beetje je twijfel maar tijd brengt raad denk ik dan! x

  BeantwoordenVerwijderen

Voel je vrij een berichtje achter te laten!