vrijdag 15 februari 2013

Mijn eerste dagen in Paramaribo

Drie dagen zit ik nu al in het hete Suriname. Wennen aan die alomtegenwoordige hitte gaat moeizaam. Ooit zal het wel wennen zeker? Ondanks het insmeren met factor 50+ verbrand ik nog steeds. Mijn sneeuwwitte huid zal het de komende weken hard te verduren krijgen. Gelukkig is er aan schaduw geen gebrek hier in de stad.

Na een negen uur durende luxueuze vlucht (dank u KLM!) zetten Anike en ik dinsdagavond onze bleke Belgische voetjes op Surinaamse grond. Het was al avond, maar de hitte kwam ons toch tegemoet. Het zweten kon beginnen. Een hobbelige rit naar de stad opende onze ogen. Het leven is hier niet zoals in België. Je leest het wel en denkt voorbereid te zijn, maar je beseft het pas wanneer je het daadwerkelijk ziet. Mensen wonen in barakken houten huisjes. Ze lijken stuk voor stuk onbewoond en vervallen, maar dat zijn ze niet. Ook in de stad valt het verval meteen op. Gelukkig is ons huisje redelijk goed in orde. We verblijven in een drukke straat in centrum Paramaribo in een klein huisje, achterin een autoverhuurbedrijfje. De mannen komen ons overdag af en toe met een babbel en een lach verblijden. Ik slaap momenteel op de gelijkvloers, waar mijn raam uitkijkt op een muur. Tot zover mijn prachtige uitzicht. Gelukkig is er airco aanwezig, want zelf 's nachts is het hier zweten geblazen. 

Slapen zonder oordopjes was de eerste nacht geen goed idee. Het oorverdovende lawaai van het verkeer op de straat en de blaffende straathonden maakt van slapen nogal een heuse karwei. Ik besef het meteen: ik zit niet meer in België. Alles is hier minder luxueus. Aan alles moet ik wennen. Vuil op de straat, fluitende mannen (en vrouwen!), links rijden (!), vreselijk druk verkeer, straathonden, ... Het is hier niet bepaald een wereldstad. Maar gelukkig heeft de stad ook zijn mooie kantjes. Al snel gingen we onze fietsen huren en ontdekten we het gezellig eetcafé Zus & Zo, recht tegenover de Palmentuin. Een prachtige plaats om de drukkende hitte even te vergeten. En met dank aan gratis wifi, zie ik me daar nog wel met mijn laptop blogpostjes schrijven. 

Na het fietsen afhalen, besloten we de stad te ontdekken. Overal eenrichtingsverkeer, links rijden en verschrikkelijk druk op de baan, maakt van de rit een groot avontuur. Gelukkig zijn Surinamers heel hoffelijk in het verkeer en kwamen we er zonder kleerscheuren van af. Ondertussen hebben we onze draai wel al gevonden en gaat fietsen in dit doolhof al een stuk beter. Al is fietsen op het drukst van de dag wel not done! Dat ontdekten we gisteren. Helemaal bezweet kwamen we toe in ons huisje. Niet uit te houden! We moesten afkoelen! Een huisgenootje had ons verteld over Zin, waar je een hele dag lekker kan luieren aan het zwembad voor 15 SRD (3 euro). Let wel: dit is veel voor Surinamers! We besloten om het toch te doen, die ene keer. En plons, we lagen de hele namiddag te relaxen aan het frisse water. Aaaah, de hitte was plots veel aangenamer! 

De komende dagen gaan we Paramaribo nog wat rustig verkennen en vooral veel relaxen! Want dat is wat Surinamers doen.

~♥~

9 opmerkingen:

 1. Ooh ik voel de warmte al als je verhaal lees. Ik wil ook warme zon en zwembad-gevoel!
  Maar meid, geniet er ten volle van.
  Moet je daar ook effectief stage/project lopen?

  X

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Oh Jessica! Ik ben zooooo jaloers! Moet wel wennen zijn: een totaal andere cultuur. Geniet er van! Groetjes, Lisa

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Amai, wat een ervaring! Geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Klinkt alvast geweldig! Vergeet niet om veel foto's te posten.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zus & Zo, daar heb ik ook veel gezeten. Zalig lekker eten daar! Wel niet zo Surinaams, maar af en toe ter afwisseling (als de bami en nasi je oren uit komen:p). Vooral Lekker brood, met pesto en aölie was daar heerlijk. En ik heb destijds een maand abonnement genomen bij een hotel met zwembad :) In het weekend was dat welgekomen verkoeling, zo ploeteren in het water :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Net wat Pemby zegt, de warmte komt over uit je bericht (best welkom hier!). Wat een andere wereld Jessi, wat een avontuur ondanks de hitte en het lawaai. Veel plezier nog aan het zwembad en tijdens je eerste stagedagen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Veel plezier met alles te ontdekken daar...

  BeantwoordenVerwijderen

Voel je vrij een berichtje achter te laten!